15:35 phút, giờ này 8 năm về trước mình đang làm gì nhỉ. Cô dâu mới, ah nhớ rồi, lúc ý là đã về nhà, đang loay hoay tự cởi cái váy cưới nặng trịch (thường là có cô bạn thân giúp đỡ, nhưng bạn mình thì lại đang có bầu, nên đã về trước). Thay quần áo xong, thì mình len lén như ăn trộm lấy cái áo choàng lên áo của chồng và ngồi lên cái gối vì thấy giang hồ đồn thổi làm thế là về sau chỉ huy được chồng. Dưng mà cái kinh nghiệm đấy là sai be sai bét, 8 năm rồi mình có chỉ huy được lần nào đâu, may ra là chỉ huy được con của chồng. Kể ra thời gian trôi nhanh phết vèo cái đã 8 năm, chứng tỏ sức chịu đựng của đôi bên cũng khá.
Thôi lan man thế là đủ rồi, khả năng văn chương thì có hạn, nhưng lại cứ thích làm thánh chém.Nhân kỷ niệm 8 năm nằm vùng, mình lại nổi máu bánh trái, lên mạng thì search ra cái gọi là Red velvet cake, đây là chiếc bánh hay được làm vào dịp lễ valetine or wedding anniversary. Thấy cũng không khó lắm + nhà còn sẵn nguyên liệu, vậy là mình lại vác nguyên liệu ra và chém (à nhầm, và làm, nhiễm em Huyền Chíp nhiều quá:)). Công thức thì y nguyên của cô Stephanie trên Joy of baking, chỉ có lượng đường là được giảm đi 1/3 vì hình như tây họ thích ăn ngọt đậm, còn mình thì ko thích ngọt quá và bỏ phần màu. Tất nhiên phần màu mới là cái quyết định tên gọi của bánh là red velvet, dưng mà đi ra hàng mua lọ màu về không đủ can đảm để pha 30 ml màu vào hỗn hợp bột vì thấy sao mà nhiều quá, cảm giác không được healthy lắm, nên bỏ màu và nó thành ra màu chocolate.
Công thức như dưới đây:
Red Velvet Cake:
2 1/2 cups (250
grams) sifted cake flour
1/2 teaspoon
salt
2
tablespoons (15 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
1/2 cup (113
grams) unsalted butter,
at room temperature
1
1/2 cups (300
grams) granulated white
sugar
2 large
eggs
1 teaspoon pure
vanilla extract
1 cup (240 ml)
buttermilk ( or 240 ml no sugar added milk + 15ml white distilled vinegar)
2
tablespoons liquid red food coloring
1 teaspoon
white distilled vinegar
1
teaspoon baking soda
Cream
Cheese Frosting:
1 - 8
ounce (227 grams) cream cheese, room temperature
1 - 8
ounce (227 grams) tub of Mascarpone cheese, room temperature
1 teaspoon
pure vanilla extract
1 cup (115
grams) confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted
1 1/2 (360
ml) cups cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place
rack in center of oven. Butter two - 9 inch (23 cm) round cake pans and
line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.
In a mixing bowl
sift together the flour, salt,
and cocoa powder. Set aside.
In bowl of
your electric
mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar
and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a
time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl.
Add the vanilla extract and beat until combined.
In a measuring cup
whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low
speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions,
beginning and ending with the flour.
In a small cup
combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then
quickly fold into the cake batter.
Working quickly, divide the batter
evenly between the
two prepared pans
and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon.
Bake in the preheated oven for approximately 25 - 30
minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out
clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire
rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have
completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the refrigerator for
at least an hour (or overnight). (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)
Cream Cheese
Frosting: In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the
cream cheese and mascarpone cheese until smooth. Add the vanilla and
confectioners sugar and beat until smooth. Using the whisk attachment, gradually add
the heavy cream* (You must use a brand of heavy cream that whips very easily to stiff
peaks. If you are using a brand of heavy cream that does not whip easily to
stiff peaks then whip the heavy cream separately to stiff peaks and then fold it
into the cream cheese mixture.) and whip until the frosting is thick enough to spread. Add more
sugar or cream as needed to get the right consistency.
Cách bắt bông tham khảo ở những bài viết trước, mình dùng tip 1M của Wilton.
Và đây là thành phẩm của mình:
Love won't last forever, but the moments of love will stay the same through the time. And I hope we still have a lot of time ahead to celebrate these moments:)
He he, hôm nay lần đầu tiên tớ được đọc entry ấy viết :). Và hôm nay tớ mới biết ấy làm bánh thạo hơn viết blog. :D
ReplyDeleteViết văn bản và nói thì rõ ràng, mạch lạc và sắc bén đến thế. Vậy mà viết blog thì cứ thấy ntn í, chưa quen :)
P.S.Congratulations on your 8th wedding anniversary!
hí hí, e không đọ được với chị. Nên ở đoạn cuối em đã tự nhận là khả năng văn chương có hạn mà. Thế nên có dám public đâu:)). Chỉ có mình chị + chồng em đọc được thôi. Chồng em đọc xong bảo, vợ mình viết văn kém quá:)). Chị viết hay thật đấy, em bái phục, tất nhiên để viết được như chị thì phải có tâm hồn lãng mạn. Mà em thấy chị thì rất lãng mạn, còn em thì quá thiếu:D
ReplyDeleteBiện minh một chút: là hôm qua viết trong tình trạng đau cổ và đau đầu, nếu mà tỉnh táo thì chắc đỡ hơn 1 chút:))
ReplyDelete